Na przestrzeni ostatnich lat, dużo mówi się o różnego rodzaju dietach. Duża grupa osób decyduje się na jedzenie bezglutenowe. Jedni robią to z uwagi na alergie lub choroby, np celiakie, jednak spora grupa osób odrzuca taką żywność ponieważ uważa, że jest po prostu niezdrowa. Warto dowiedzieć się czym tak naprawdę jest ten składnik.

Gluten - czy jest niezdrowy? 

Gluten - czym jest, komu szkodzi, i gdzie go znajdziemy?Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występuje w bardzo dużej ilości produktów popularnych i jadanych na co dzień: przenicy, życie, jęczmieniu, a zatem bardzo prawdopodobne, że będzie występował w pieczywie, niektórych kaszach, makaronach. Ponadto znajdziemy go w dużej ilości przetworzonych produktów, często zaskakujących, są to głownie: dania gotowe, sosy, konserwy, słodycze, wędliny, napoje gazowane a nawet leki oraz suplementy diety. Warto więc, sprawdzać skład produktu przed zakupieniem i spożyciem. Gluten dla większości ludzi nie jest szkodliwy - toleruje go większość populacji. Niezdrowy i szkodliwy jest zatem dla grupy osób, która cierpi na nietolerancję glutenu, celiakie lub alergie. 

Jak rozpocząć dietę bezglutenową?

Przede wszystkim jeśli już decydujemy się na wyłączenie z codziennej diety glutenu, nie powinno się tego robić bez konsultacji z lekarzem i wykonania badań. W pierwszej kolejności należy przeprowadzić diagnostykę aby sprawdzić czy gluten jest przyczyną problemów w naszym organizmie i jeśli tak to jak wpływa i jakie schorzenia powoduje. Jest duża grupa osób, która przechodzi na jedzenie bezglutenowe, ponieważ uważa je za zdrowsze, trzeba jednak pamiętać, że produkty które jedliśmy na co dzień należy zastąpić tak aby dostarczyć wszelkich witamin i minerałów do organizmu. 

Jest wiele produktów naturalnie bezglutenowych, są to: ziemniaki, bataty, kukurydza, ryż, gryka, ciecieżyca, soczewica, soja, maniok, amarantus, proso, tapioka, sorgo, sago, fasola, pestki, orzechy, ryby, jaja, mięso, warzywa i owoce. Dieta bezglutenowa polega na pozbyciu się z jadłospisu żywności bogatej w zboża glutenowe i ich składniki. Udowodniono iż jedzenie bezglutenowe przynosi wiele korzyści zdrowotnych osobą cierpiącym na celiakie, nietolerancję glutenu i alergie na przenice. Jednak nie jest zalecana jako sposób żywienia dla wszystkich innych osób, głównie dlatego iż nieumiejętny dobór produktów może prowadzić do wszelkich niedoborów żywieniowych a wielu przypadkach do przybierania na wadze.Tak więc gdy podejmiemy decyzję o tym aby wprowadzić dietę bezglutenową, należy szukać na produktach napisu "gluten free" bądź czytać dokładnie skład.