Kawa w twoich potrawach – ciekawe dodatki do deseru

Chcesz urozmaicić swoją kuchnię i masz już dość monotonii, która zaczyna być przytłaczająca? Oczywiście, że tak, ponieważ gotowanie jest w pewnym sensie odzwierciedleniem życia i tego, co w nim robisz. Jeśli je te same potrawy, prawdopodobnie niczego nie zmieniasz i stanąłeś w pewnym punkcie stagnacji. Zastanówmy się więc nad tym, jak można wykorzystać ciekawe dodatki, np. kawę w swoich potrawach i podczas eksperymentów kulinarnych.

Wytrwanie? Zatrzymajmy się na chwile

Na świecie można znaleźć wiele potraw wytrawnych, które oferują swoim miłośnikom wyjątkowe doznania gastryczne, z powodu swojego nietypowego połączenia. Przykładem może być m.in. Pad Thai, czyli makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub tofu, orzeszkami i cytryną. Oczywiście składniki można wymieniać długo, gdyż jest to potrawa mocno zaawansowana, jeśli chodzi o sos. Należy powiedzieć sobie jednak otwarcie, czym zaskakuje ona gości – każde ugryzienie jest inne, np. przez chwilę odczuwamy charakterystyczne pieczenie, za chwilę pojawia się element słodki, słony lub kwaśny. Z kawą może być podobnie, jednak takie pomysły warto pozostawić zawodowcom, gdyż ziarna są o wiele twardsze, a ich gorzki, wytrawny smak, może nie wszystkim odpowiadać.

sklep z kawąKawa w deserach

Tiramisu jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie i nie można ukrywać, że prawdziwi smakosze będą najczęściej wracać do tego typu pysznych dzieł kulinarnych, przy każdej możliwej okazji. Kremy uwielbiają przełamanie kawy, która dodaje im zupełnie innego charakteru i mimo iż deser jest słodki, to można wyczuć w nich pewną gorycz, która jest doskonale znana nam wszystkim. Ciężko wymienić wszystkie desery i słodkości, które będą wykorzystywać kawę lub chociaż jej aromat, lub napar, ponieważ znajdziemy zarówno grupę pączków z kawowym nadzieniem, lody o smaku latte, jak i praliny z kawą w środku – kojarzycie czekoladki z wódką i połączenie słodyczy czekolady deserowej z cierpkim, gorzkim i charakterystycznym smakiem wódki? To teraz wyobraźcie sobie, że w środku, zamiast alkoholu możecie znaleźć swoje ulubione espresso. Czy to nie brzmi zachęcająco? Z pewnością tak!

Przystrojenie deserów z pomocą kawy, jest niezwykle ciekawą alternatywą dla wszystkich słodkości – niezależnie od ich koloru, ponieważ brązowe będą wyglądać elegancko, natomiast białe stworzą z ziarnami kawy ciekawy kontrast. Czy takie przystrojenie można zjeść? Ziarna są wypalone i chociaż nie należą do najbardziej miękkich, z pewnością warto spróbować, a niech deser stanowi doskonałe przebicie tej goryczy! Pyszną kawę ziarnistą i mieloną, którą możecie wykorzystać w kuchni, znajdziecie na stronie https://kawamak.pl/.

Zostaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *