Właściwości oleju z nasion malin

Obecnie prawdziwym hitem na rynku są kosmetyki naturalne, pozbawione zbędnych dodatków chemicznych. Jednym z takich kosmetyków jest olej z nasion malin, który jest otrzymywany z tłoczenia pestek tych owoców. Ma brunatno-żółty kolor, bardzo lekką konsystencję, fantastycznie się wchłania, a skóra jest po jego użyciu cudownie nawilżona i sprężysta. Sprawdź wszystkie jego właściwości i sposób zastosowania.

Właściwości

Wytłaczany na zimno olej z nasion malin dostępny jest w postaci surowej, filtrowanej i niefiltrowanej z zauważalnym osadem owocowym. Jego zapach przypomina nieco oliwę z oliwek, jednak po nałożeniu na skórę aromat ulatnia się. Oprócz nawilżenia, olej z pestek malin działa również łagodząco i sprzyja gojeniu ran. Wzmacnia również warstwę lipidową i skutecznie reguluje pracę gruczołów łojowych. Co ciekawe, olej z nasion malin jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym absorbującym promieniowanie UVB. Pamiętajmy jednak, że tego typu kosmetyki mogą jedynie wspomagać ochronę przeciwsłoneczną, natomiast nie mogą być traktowane jako wyłączna ochrona skóry podczas ekspozycji na słońce.

Najlepszy dla skóry

Olej jest bogaty również w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 odpowiadające za utrzymanie właściwego poziomu nawilżenia skóry i zwiększoną absorpcję substancji aktywnych, hamujące produkcję melaniny i wykazujące działanie rozjaśniające. Kwasy te nie są produkowane przez nasz organizm, tak więc konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Olej z nasion malin jest również silnym antyoksydantem – zawiera karotenoidy, flawonoidy i witaminę E w postaci alfa-tokoferolu i gamma-tokoferolu, których zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników. Przy okazji wykazują również działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne.

Zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek malin świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej, alergicznej i wrażliwej – po aplikacji skóra jest wyraźnie bardziej elastyczna i natłuszczona. okej z nasion malinWydajnie wspomaga także produkcję kolagenu, więc będzie świetnym rozwiązaniem również dla skóry dojrzałej. Dodatkowo nie zatyka porów, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E może być z powodzeniem stosowany przez osoby mające skłonność do powstania wyprysków i zaskórników. Olej może być stosowany na dzień i na noc, a także jako baza pod makijaż, zarówno w formie samodzielnej, jak i w rozcieńczeniu z innymi olejami. W tym celu po przetarciu skóry hydrolatem należy rozgrzać parę kropli oleju pomiędzy palcami i wklepać go w czystą, wilgotną skórę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do innych kosmetyków, np. kremów do twarzy, masek i balsamów do ciała.

Zostaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *