Czy warto zainwestować w drewniane deski do krojenia?

Aranżując bądź odnawiając kuchnię niejednokrotnie myślimy o zmianie elementów urządzenia, żeby nadać jej świeżości oraz nowego życia. Jednym spośród takich elementów jest deska do krojenia. Oraz chociaż wydawać by się mogło, iż nie ma nic łatwiejszego od zakupu deski, to jednakże dobór tejże właściwej jest dla wielu trudny. Jaką deskę do krojenia dobrać ? Możliwości jest rzeczywiście dużo. Jedną z najbardziej popularnych desek do krojenia jest drewniana.

Deski kuchenne - zalety

Deska zrobiona z drzewa jest najpowszechniejszą królową naszych kuchni. Świadczy za tymże ponieważ wygoda w jej użyciu, przystępność, natomiast również duża wytrzymałość. Deski drewniane zwykle zrobione są z akacji, gruszy, buku, dębu czy cisu. Niewątpliwie są także wersje twardsze, np. z kokosu. Podstawową regułą ich przydatności jest fakt, iż im drzewo będzie twardsze, tymże mocniejsza będzie deska do krojenia.

Deska do krojenia z drewna

Czy warto zainwestować w drewniane deski do krojenia?To właśnie drewniane deski do krojenia przeważnie panują w naszych kuchniach. Z pewnością są wygodne w użyciu, mocne oraz łatwo dostępne. Lecz prócz zalet, jest również własne wady. Mnóstwo zależy także od tego, z jakiego drzewa została zrobiona. Im twardsza, tymże doskonalsza. Z jakiego drewna może być zrobiona deska do krojenia? Z dębu, akacji, jesionu, gruszy, natomiast również z buku, cisu oraz grochodrzewa. Owe najtwardsze zrobione są z hebanu oraz kokosu. Deski drewniane mają dużą korzyść – naturalny artykuł powoduje, że przedstawiają wartości antyseptyczne, lecz potrzebują przy tymże odpowiedniej pielęgnacji. Pośród korzyści desek do krojenia zrobionych z drzewa należy wymienić fakt, iż nie tępią one noży i mogą posłużyć jako podstawki pod nagrzane garnki, lub blachy z pieca. Niestety drewnianych desek do krojenia nie wolno myć w zmywarce. Co więcej, zatrzymują wodę, łatwo się barwią oraz po uszkodzeniu przestrzeni mogą być miejscem rozwoju mikroorganizmów.

Funkcjonalne wartości

Drewniane deski do krojenia (np. ze strony: https://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Deski-kuchenne_Deski-do-krojenia-drewniane-174.html) cieszą się niezwykle ogromną popularnością, pomiędzy innymi dlatego, iż drewno wyróżnia się wieloma zaletami, jakie powodują, iż jest to doskonały artykuł na deski do krojenia. Pomiędzy innymi nadmienione wartości antybakteryjne, jakie także oddziałują na jakość przyrządzanych potraw. Ważną sprawą są również nacięcia występujące w trakcie krojenia. W wypadku drzewa jest szansa, iż same się zasklepią, ponieważ drzewo ma wartości wzmacniające. Gdy nie w pełni, to w niewątpliwie dużej części same się „zaleczą". Ponadto drzewo nie tępi noży. W tymże wypadku zwracajmy uwagę na artykuł, z jakiego deska została zrobiona.